Grovt glutenfritt bröd

0 0
Grovt glutenfritt bröd

Dela på dina sociala medier:

Eller kopiera och dela adressen nedan

Ingredienser

50 gram jäst
9 dl ljummet vatten
2 tsk salt
4 msk olja
2 msk sirap
1 dl Fibrex
1,5 dl havre
0,5 dl linfrön
2 dl ljus glutenfri mjölmix
ca 9 dl grov glutenfri mjölmix

Ingredienser

Instruktioner

Dela

Jag har varit glutenintolerant länge nu och en av de svåraste bitarna med detta är att baka gott bröd. Risken när man är glutenintolerant är dessutom att man inte får i sig tillräckligt med fiber. Det kan också vara svårt att få brödet att bli luftigt. Därför tänkte jag dela med mig av ett urgott bröd som jag komponerat ihop. Prova gärna att rosta, då blir det extra mumsigt och höjer dessutom GI-värdet om man är intresserad av sådant.

Steg

1
Klar

Smula ner jästen i det ljumma vattnet och rör så att den löser sig. Tillsätt salt, sirap och olja. Tillsätt därefter Fibrex, havre, linfrön och solrosfrön och låt det svälla i fem-tio minuter.

2
Klar

Tillsätt mjölet och vispa rejält. Om du är ovan vid att baka glutenfritt mjöl ska du inte oroa dig över att konsistensen blir mycket lös, det ska vara så. Konsistenten kommer att vara som ett mellanting mellan smet och deg. Dela upp degen i två brödformar. Strö gärna lite extra solrosfrön i botten, mycket enklare än att strö ovanpå. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

3
Klar

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Det går jättebra att baka bullar av den här degen, men då får man ta lite mer mjöl om man inte vill att det ska flyta ut till tekakor. (Fast det kan ju faktiskt vara jättegott det också.) Klicka bara ut degen på bakplåtspapper med sked och tillaga högre upp i ugnen ca 20 minuter. Lycka till!

När brödet har svalnat rekommenderar jag att man skär upp och fryser in det brödet man inte ska äta direkt. Glutenfritt bröd blir lätt torrt så ta det upp ur frysen när du vill ha det och värm istället.

Smaklig spis!

anni

Glutenfritt frukostbröd
föregående
Glutenfritt frukostbröd
Glutenfria ostekt med rosmarin
nästa
Glutenfria ostkex med rosmarin
Glutenfritt frukostbröd
föregående
Glutenfritt frukostbröd
Glutenfria ostekt med rosmarin
nästa
Glutenfria ostkex med rosmarin

En Kommentar Dölj/Visa Kommentarer

Hej!
Provbakade detta bröd idag, det blev jättegott! 🙂 Men jag gjorde tekakor och bröden fastnade i bakplåtspappret, har du nåt tips på hur man undviker det? har jag gjort nåt ”fel”?

Skriv Kommentar