Ingredients
-
50 gram Jäst
-
50 gram Margarin
-
6 dl Vatten
-
2 msk Socker
-
1 tsk Salt
-
2 stora skedar Keso
-
1 msk Rosmarin
-
2 msk Pofiber
-
1 dl Fibrex
-
14 dl Glutenfri mjölmicCirka 2/3 grov mix, resten ljus
-
ev. 1 tsk Bakpulver
Directions
Att köpa fryst glutenfritt bröd är inte alltid så kul… Jag fyller frysen med hembakat bröd och idag har jag gjort ett supergott nytt recept. Det här är ett recept på glutenfria brödbullar där degen faktiskt går att knåda(!) och bullarna blir inte torra utan saftiga och superfina. Nyckeln för att få bullarna saftiga är keson. Jag har upptäckt att i sempers glutenfria mjölmixer ingår det bakpulver (vilket det inte gör i Finax) och då jäser degen precis som “vanligt bröd” gör. Därför tillsatte jag det själv idag när jag delvis bakade med Finax mixer och degen jäste mycket bättre och blev superfin!
Steps
1
Done
|
Smält smör i en kastrull, blanda med kallt vatten så att vätskan blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över den, rör så att jästen löser sig. Tillsätt Pofiber och Fibrex, blanda och låt svälla i 10 minuter. |
2
Done
|
Blanda i övriga ingredienser. Blanda gärna olika mixer, både ljust och grovt. Jag hade 1/3 ljus mix, 1/3 mix med fibrer och 1/3 grov mjölmix. Om ni använder mix utan bakpulver i (se innehållsförteckningen) så tillsätt det själv. Arbeta kraftigt med visp. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min |
3
Done
|
Mjöla bakbordet rikligt och dela degen i två delar. Arbeta med en del i taget. Använd så mycket mjöl som krävs för att få en deg som går att knåda. Knåda den ordentligt, forma en rulle och dela den i 10 bitar. Rulla varje bit till en avlång bulle. Lägg på plåt och lås bullarna jäsa under bakduk i 30 min. |
4
Done
|
Pensla bullarna med mjölk och dekorera gärna med kryddor, frön eller varför inte polenta? Grädda mitt i en 250 grader varm ugn i ca 15 minuter. Underbart! |
2 Kommentarer Dölj Kommentarer
Hej.
Läste om de olika mjölerna och om tillsatt bakpulver. Jag använder Lailas mjöl till allt och tycker det fungerar bra, det jag däremot kan uppleva är att det inte alltid jäser (det innehåller inte bakpulver). Använder du bakpulver även om du använt jäst nu efter att du upptäkte detta? ska prova dina kakor också vilket jag aldrig lyckats med, mina kakor bara flyter ut.
Oftast använder jag inte bakpulver, men ibland i bröd. 🙂 /anni