Glutenfria semlor

0 0
Glutenfria semlor

Dela på dina sociala medier:

Eller kopiera och dela adressen nedan

Ingredienser

50 gram jäst för söta degar
3,5 dl mjölk
1 msk kardemumma
1 msk pofiber
1,5 dl strösocker
1 ägg
150 gram riktigt mjukt smör/margarin (kör i micron tills det precis börjar smälta)
Cirka 11 dl ljus glutenfri mjölmix (Jag använde Finax blå lågprotein mjölmix)
en stor nypa salt
1 ägg till pensling

Ingredienser

Instruktioner

Dela

Det är ju tid för semlor och alla som äter glutenfritt vet att det kan vara väldigt knöligt att hitta på caféer. Dags att ta saken i egna händer och baka själv! I år tror jag att jag har fått till det bästa receptet man kan tänka sig. Perfekt balans mellan luftig och kompakt.
Fick en riktig konditorikänsla. 

Bullarna gick dessutom fint att förvara i en påse i 2-3 dagar.
Lycka till!

Steg

1
Klar

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervärme (37 grader) och häll över jästen. Rör så att det löser sig.

2
Klar

Tillsätt pofiber, kardemumma, salt och socker. Rör om och låt blandningen svälla i cirka tio minuter.

3
Klar

Tillsätt det mjuka smöret och ägget. Rör om och tillsätt sedan mjölmixen pö om pö under tiden som du vispar med degkrokar. Avsluta med att vispa kraftigt under några minuter.

4
Klar

Dela degen i 12 delar (om du vill ha samma storlek som på konditorier) och klicka ut på plåt. Fukta händerna och släta till ytan till fina bollar. Låt jäsa under bakduk i ca 60 min.
(Jag lät min deg jäsa 60 min i bunke först, formade bullar och lät sedan dessa jäsa i cirka 20 minuter till på plåten. Men jag tror att om ni gör så som jag skrivit i receptet får ni mycket slätare och finare bullar än mig.)

5
Klar

Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 200 grader på varmluft.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan i 10-15 minuter.

6
Klar

Servering

Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
Blanda brödsmulorna med mandelmassa och en skvätt mjölk så att det blir krämigt. Lägg blandningen i urgröpningarna.
Täck med grädde, lägg på locket och pudra lite florsocker över hela härligheten.
Ät och njut!

anni

Glutenfria citron- och vaniljsnurror
föregående
Glutenfria citron- och vaniljsnurror
Valnötspesto med zucchini
nästa
Glutenfri valnötspesto med zucchini
Glutenfria citron- och vaniljsnurror
föregående
Glutenfria citron- och vaniljsnurror
Valnötspesto med zucchini
nästa
Glutenfri valnötspesto med zucchini

4 Kommentarer Dölj/Visa Kommentarer

Skriv Kommentar