Heej!
Jag läser din blogg och får mycket inspiration av den. Min pojkvän är glutenintolerant och jag har svårt att veta hur man bakar glutenfritt. Jag har lagt märke till att du använder psylliumskal, pofiber, bovete, polenta i dina recept. Är det för att höja fiberinnehållet eller har de någon funktion i degen? Jag har ingen aning om vad psylliumskal är och ändå är jag utbildad kock 😉 Vore jättegulligt om du skulle vilja hjälpa mig, tänkte ha en bakdag nästa vecka och fylla frysen! Mvh Louice
Hej Louice!
Psylliumskal använder jag framförallt för att det är vätskebindande/gelébindande och därför gör bröd saftigare och mer lättarbetat. Det gör degen knåd- och kavelbar, mindre smuligt och ökar hållbarheten. Man kan säga att det ersätter glutens egenskaper. Dessutom höjer det fiberinnehållet. Man kan köpa både hela psylliumskal (ofta där man köper linfrö etc) eller malt psylliumskal på den ”glutenfria hyllan” i affären, då kallas det ibland fiberhusk.
Fibrex är kostfiber gjort av sockerbetfiber och ger en lite ”grövre känsla”. Det sväller också bra i degvätskor och ger saftigare och mer hållbart bröd. Funkar också jättebra i köttbullar eller biffar! Fiberinnehåll 67 g/100 g.
Pofiber är baserat på potatis har ungefär samma funktion. Binder vätska och gör allt saftigare. Man får använda större mängder och det är finare så man kan använda det i sockerkakor osv utan att få en grov känsla. Det kan man också använda som ströbröd. Fiberinnehåll 70 g/100 g.
Polenta använder jag nog oftast för att jag tycker att man får en fin solgul färg och god smak (de övriga ovan är i princip smak- och luktfria). Men jag upplever att även det binder vatten väldigt bra. Jag gillar det både i bröd och köttbullar. Fiberinnehållet är 5 g/100 gram.
Jag är så van vid alla produkter jag använder att jag inte tycker det är konstigt längre, men hade det varit bra med lite recept som inte innehåller några specialingredienser? Lycka till med baket!
Kram Anni